Jdi na obsah Jdi na menu

Georg Truchsess von Waldburg-Zeil

Georg III. stolník z Waldburg-Zeilu (* 25.ledna 1488 ve Waldsee; † 29. května 1531 ve Waldsee) byl také známý jakožto přemožitel-pronásledovatel a německý vojevůdce a nejznámější zástupce domu Waldburg v 16. století, který  ve svaté říši římské od r. 1525 byl nositelem/přestavitelem dědičného titulu dědičný pán, jenž používal jakožto základní součást svého jména.

 

Životopis

Od r.1508 sloužil hraběti Ulrichu z Württembergu a pomáhal mu při podrobení/zničení „chudého“  Konráda, r.1516 bojoval za Bavorsko po boku císaře  Maximiliana  v horní Itálii proti Franciilombardským  městům.

V následujících letech plnil úkoly pro  Schwäbischen Bund – Švábský svaz/spolek. V r.1519 zastoupil v jeho pověření, svého bývalého pána hraběte  Ulricha  z Württembergu.

V r.1525 převzal držení/vládu nad městy v hrabství Württemberg, která měl trvale jeho bratranec Wilhelm od r.1521, jichž se ale z důvodu mozkové mrtvice musel vzdát. Oba, Georg a Wilhelm byli císařem Karlem V. dne 27. července 1526 v Toledu jmenováni dědičnými pány.

Jako přemožitel sedláků proslul

 především Georg díky své roli v selských válkách a díky jeho krutým a nemilosrdným zásahům vůči povstavším sedlákům byl velmi obáván.

Když v roce 1525 vypukla v Německu selská válka, byla větší část císařských vojsk/tlup vázána v  italských válkách. Pouze s velkou námahou se  Georgu z Waldburgu podařilo zrekrutovat/naverbovat 4.000 žoldáků a tyto navzdory jejich přesvědčení a početným dezertacím vést proti sedlákům. Dokud neviděl žádné šance na vojenský úspěch, uzavíral se sedláky smlouvy (např. Vertrag von Weingarten - smlouva z vinic), které jim sice přinesly mírná zlepšení, ale na jejich základní situaci nic nezměnily a postavení vládnoucích upevnily.

Teprve po vítězství v bitvě u Pávie ( Schlacht bei Pavia), kdy se masově nezaměstnaní vojenští veteráni vraceli do jižního Německa, na jeho povolávání začalo proudit dostatečné množství  žoldáků o jeho vojska. Pod jeho velením pak byl jeden sedlácký houf za druhým poražen. Za prchajícími sedláky táhl dál, přepadal je v jejich vesnicích, nechával je mučit, mrzačit a popravovat. Mezi na jeho příkaz popravenými vůdci byl i v květnu r. 1525 zaživa upálený Jäcklein Rohrbach. Prameny hovoří o celkem 70.000 až 130.000 mrtvých. Tím významně přispěl k porážce sedláků a jejich vůdců, jako byl Anton Eisenhut, Florian Geyer a Wendel Hipler.

Georg dědičný pán  von Waldburg-Zeil obdržel po povstání velký podíl pozemků/oblastí ve kterých byla potlačena povstání sedláků a vybíral výkupné.

 Dědičný pán von Waldburg-Zeil je jednou z ústředních postav  v románu Wilhelma Hauffa Lichtenstein

, jehož děj se odehrává ke konci selských válek.